Over Zuidvruchten:
Verzamelnaam voor zowel verse als gedroogde vruchten, die afkomstig zijn en oorspronkelijk geïmporteerd werden uit landen rondom de Middellandse Zee, dus uit het zuiden. Nu ook uit andere streken met een subtropisch klimaat. De gedroogde zuidvruchten zoals gedroogde cranberries en moerbeibessen worden meestal voor het gebruik geweekt en nemen dan weer bijna de gehele hoeveelheid vocht op, zie daarvoor basisrecepten. Bewaar ze op een donkere en droge plaats. Tot de zuidvruchten behoren o.m. abrikoos, medjoul dadels, krent, olijf, pruim, rozijn, vijg en alle citrusvruchten.
Abrikozen
Vooral uit Turkije komen gedroogde abrikozen. Door drogen kleuren de vruchten normaal gesproken donker. Om de lichte kleur terug te krijgen zwavelt men. Zwarte abrikozen zijn niet gezwaveld. Voor een recept met bijvoorbeeld 300 g verse abrikozen geldt een hoeveelheid van 150 g gedroogde abrikozen. Er zijn ook kant -en – klare gewelde abrikozen in zakjes van 250 gram verkrijgbaar.
Appeltjes
Uit Chili, Italië, Amerika en China komen Granny Smith, Golden Delicious en Morgenduft als gedroogde appeltjes. Na het sorteren, schillen en verwijderen van de klokhuizen worden de appels in schijven of stukjes gesneden en gedroogd. Daarna volgt een behandeling met zwavel om de natuurlijke kleur te behouden. Er zijn gedroogde appeltjes in 150 grams – verpakking die na het spoelen in 30 minuten kunnen worden geweld.
Ze zijn dan gereed voor gebruik.
Dadels
Een zeer oude vrucht die in 3000 vóór Christus al in het Midden-Oosten werd gegeten. Als ’brood van de woestijn’ zijn dadels bekend omdat ze lang houdbaar zijn, voedzaam en gemakkelijk mee te nemen. Hele Bedoeïnenstammen leven op dadels, brood en kamelenmelk. In Europa vond men de dadels te hard en in Marseille is men gestart met het confijten van dadels.
Krenten
Gedroogde blauwe pitloze druiven (Corinth) genoemd naar de Griekse stad Korinthe. Afkomstig uit Griekenland, Turkije, Californië en Australië. Ze zijn kleiner, donkerder van kleur en droger dan rozijnen. Voor wat betreft het gebruik is te verwijzen naar rozijnen, maar krenten zijn iets zuurder van smaak en hebben een stevige schil. In Nederland veel gebruikt in krentenbrood of bijvoorbeeld oliebollen.
Peertjes
Uit China, Turkije, Zuid-Afrika en Amerika komen gedroogde peren die veel worden verwerkt in tutti frutti. Na het schillen en portioneren worden ze licht gezwaveld en zo’n 20 minuten geblancheerd.
Pruimen
Californië, Frankrijk, Chili en Argentinië zijn de grootste pruimenleveranciers. Rijpe vruchten worden in droogtunnels gedroogd en daarna opgeslagen in koelruimten. Ze bevatten dan nog 18-20% vocht. Na het blootstellen aan warme, niet geheel droge lucht, is het vochtgehalte ± 24%. Voorgeweekte (tenderized) pruimen hebben een vochtgehalte van maximaal 35%. Om bederf tegen te gaan ondergaan ze een behandeling met ascorbinezuur en worden in de verpakking gepasteuriseerd.
Rozijnen
Uit Californië, Turkije, Griekenland, Zuid-Afrika, Iran en Afghanistan komen vele rozijnen.
Iedereen kent wel blauwe, gele en bruine rozijnen. Men denkt vaak dat blauwe rozijnen van blauwe druiven komen en gele rozijnen van witte druiven. Bijna alle rozijnen zijn echter afkomstig van witte of groengele druiven. Het drogen in de zon duurt zo’n 15 dagen.
Door rozijnen na de oogst enkele tellen in een soda- of potas (in hoofdzaak natrium) oplossing te dippen, komen er kleine scheurtjes in de schil en daardoor verdampt het vocht gemakkelijker en wordt de druif goudkleurig of geelbruin. Blauwe rozijnen worden niet gezwaveld, goudgele wel om de kleur te behouden.
Tuttifrutti
Italiaans voor ’alle vruchten’ en bestaat doorgaans uit gedroogde pruimen, abrikozen, peren, perziken en appel. Ook kunnen geconfijte (in suikerstroop) vruchten als rode peren worden toegevoegd.
Vijgen
Oorspronkelijk afkomstig uit Klein-Azië. Nu komen vijgen vooral uit Turkije en de vijgeboom levert 10 tot 15 kilo vruchten per jaar. De vijgen worden gedroogd en geconfijt aangeboden.